Monsieur Linh och den lilla flickan – Philippe Claudel

OriginaltitelLa petite fille de Monsieur Linh
FörfattarePhilippe Claudel
Antal sidor: 144
Språk: Svenska
Original språk: Franska
FörlagNorstedts
Utgivningsdatum:  Mars 2011
Format: Inbunden

Det här är historien om en gammal man som lämnar sitt hemland på en båt. I famnen håller han en lätt resväska och ett nyfött barn. Den gamla mannen heter Monsieur Linh. Han är den enda som vet att han heter så, för alla som har vetat det är döda. Så börjar den här korta men ack så underbara bok.

Vi får följa med Monsieur Linh när han först kommer fram till det främmande landet. Hur han försöker ta in allt som för honom är främmande. En dag bestämmer han sig för att ta en promenad. Han vandrar runt kvarteret och håller den lilla flickan tätt intill sig och på en parkbänk träffar han monsieur Bark. En öppenhjärtat äldre man som bär på mycket smärta. Mellan de uppstår en vänskap som växer trots att ingen av dem förstår varandras språk.

Det här är en liten godbit som går lätt ner. Med poetiskt språk berättar Claudel en mild men tung historia. Han skildrar människans förmåga att hitta livets ljusa stunder mitt i det djupaste mörker. Claudels språk är fantastik och full av vackra metaforer. Som det här exemplet:

”Hans väns röst är djup, hes. Den tycks gnida sig mot stenar och enorma klippor, likt en störtflod som rusar ner för berget, innan den når dalen, den gör sig hörd, skrattar, klagar ibland, pratar högt. Det är en musik som tömmer livet på allt, dess smekningar likaväl som dess kärvhet.”

Trots att den här boken håller en stadig fart genom människans alla känslor tar den ändå en vändning på slutet som får hjärtat att tappa fästningen. Det här är en gripande historia som gör en djupdykning i människans bästa och värsta stunder och som sedan hittar guldkornen.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Monsieur Linh och den lilla flickan – Philippe Claudel

Leave a Reply

%d bloggers like this: