Den Danska Älskarinnan – Göran Magnusson

TitelDen danska älskarinnan
FörfattareGöran Magnusson
Antal sidor: 233
Språk: Svenska
FörlagHoi Förlag
Utgivningsdatum:  Oktober 2016
Format: Inbunden

Jag fick den här boken av Hoi Förlag som recensionsexemplar i utbyte mot en ärlig recension.

I Den danska älskarinnan får vi följa med Erik Hammarström som tar över föräldragården Källtorp efter sin pappas dramatiska död. En sommar hyr han ut torpet på gården till en dansk familj och det är då Eriks liv tar en dramatisk vändning. Han inleder en affär med Mette, kvinnan i familjen.
Det här är ett relationsdrama om förbjuden kärlek, passion och lantbrukarlivet i Småland där lantbrukarlivet lyser igenom i varje kapitel.

Jag hade inga speciella förväntningar på boken men såg fram emot att få läsa en ”relationsdrama”. Tyvärr blev jag besviken. Problemet ligger inte i språket för Göran Magnusson skriver väldigt bra. Boken är fylld med fina miljöbeskrivningar tillsammans med mycket känsla. Ett exempel:

Relationen bara hängde där som en liten förgylld dekoration i deras umgänge på kontoret.

Problemet ligger alltså inte i språket utan i själva historien. Den förbjudna kärleksaffären kom plötsligt och lämnade mig som läsare olustig över att det överhuvudet blev av. Övergången till att Erik först var deras värd på torpet och sedan till att bli Mettes älskare saknade smidiga bryggor. Jag som läsare hann knappt med från att Erik först träffade Mette till att han ville ha henne. Inte heller får jag lära känna varken Erik eller Mette särskilt bra. Det finns flera relationer som går in i varandra och som skapade friktion mellan karaktärerna men än en gång kändes det som om man aldrig riktigt kom in på djupet. Jag tänker bland annat på relationen mellan Erik och hans bror. I början av boken skapas det osämja mellan bröderna på grund av faderns testamente men Magnusson skriver bort det istället för att utforska det mer.

Som jag skrev tidigare är språket vackert. Magnusson beskriver gården och sysslorna med kärlek, han har även ett underbart sätt att sätta ord på känslor. Det är sättet han skriver detaljerna på som är Magnussons styrka men också lite av hans fall. Han skriver lantbrukarlivet i en sådan detalj att det ibland blir för mycket och känns långtråkigt, samma gäller med arbetsuppgifterna. Det fanns flera sidor som jag faktiskt bara bläddrade igenom för det blev för mycket detaljer som inte flyttade historien framåt.

Magnusson ska skriva flera böcker om lantbrukaren Erik Hammarström och den här boken avslutades med en liten cliffhanger. Jag kommer ändå inte att fortsätta att läsa fler böcker om Hammarström.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply