Ishavspirater – Frida Nilsson

TitelIshavspirater
FörfattareFrida Nilsson
Antal sidor: 300
Språk: Svenska
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsdatum:  September 2015
Format: Inbunden

I Ishavspirater får vi följa med Siri som åker ut på ishavet för att få tillbaka sin lillasyster, Mikki. Mikki har blivit kidnappad av den fruktade piraten Vithuvud. Han rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en farlig gruva. Han är så fruktad av alla att ingen vågar söka efter barnen men Siri tänker inte låta sin lillasyster dö i Vithuvuds gruva. Hon sätter fart efter honom!

Den här boken tar med dig på ett spännande äventyr med udda karaktärer och fantastisk miljö. Det här är en historia om vänskap, samvete och mod. Siri är modig, smart och sympatisk som karaktär. Det är lätt att gilla henne och identifiera sig med henne.

Frida Nilsson har skapat en fin berättelse med ett lättsamt språk. Hon målar upp landskapet på ett sådant verkligt sätt att jag som läsare verkligen känner av kylan och vintern i varje kapitel.

Den här boken är också mörk och delvis tung att läsa. Den tar upp jobbiga ämnen som förlust, ensamhet och skuld. Stämningen är ofta nedstämd och Siris oro och skuld över sin situation genomsyrar berättelsen vilket gör att den är  jobbig att läsa ibland. Trots den jobbiga situationen finns det ljusglimtar. Siris vänskap med sjömannen Fredrik är hoppingivande och hennes mod är imponerande.

Helt klart en bok som kan och bör läsas av både barn och vuxna.

Z Z Z Z Z

One thought on “Ishavspirater – Frida Nilsson

Leave a Reply