Gryningspyromanen – David Widlund och Monica Walldén

TitelGryningspyromanen – En berättelse om hämnd
Författare: David Widlund och Monica Walldén
Antal sidor: 328
Språk: Svenska
FörlagHoi Förlag
Utgivningsdatum:  Oktober 2016
Format: Inbunden

Jag fick den här boken av Hoi Förlag som recensionsexemplar i utbyte mot en ärlig recension.

Det här är en reportagebok om Ulf Borgström, även kallad Gryningspyromanen, Sveriges värsta mordbrännare. Monica Walldén och David Widlund har gjort en djupdykning i hans liv, från barndomen till vuxenlivet. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner har de kartlagt hans liv och försökt svara på frågan – vem är denne man, och vad är det som format honom till den han är idag?

Jag visste inte mycket om Gryningspyromanen innan jag började läsa den här boken. Visst, jag hade hört talas om honom, läst nyheterna om honom och även sett något reportage på TV. Mer än så visste jag inte om varken honom eller de brott han utfört.

Den här boken var både intressant och jobbig att läsa. Intressant på grund av den inblick man får i Ulf Borgströms liv och jobbig på grund av den inblick man får i Ulf Borgströms liv. Det liv han levt, enligt författarnas research, har inte varit enkel eller rättvis. Varken rättsystemet eller samhället har gett honom den hjälp han så uppenbart behöver och vill ha.

Det var en välskriven bok men ibland blev språket för dramatiskt. Det var vissa ordval som kändes felaktiga i texten. Jag förstod att de skulle ge mer krydda och spänning men istället fick de texten att verka barnslig. Det är synd för som sagt, det här är en välskriven och bra bok.

Författarna ifrågasätter, presenterar ny bevisning och försöker förstå vad det var som hände. Det är en fängslande läsning om en mans liv men också om vårt rättssystem.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply