Hausfrau – Jill Alexander Essbaum

TitelHausfrau
FörfattareJill Alexander Essbaum
Antal sidor: 336
Språk: Svenska
Original språk: Engelska
FörlagBrombergs Bokförlag
Utgivningsdatum: Januari 2016
FormatPocket

I Hausfrau får vi följa med Anna Benz, en amerikanska som bor i Schweiz tillsammans med sin man och deras tre barn. Anna lever ett relativt bekvämt liv men inuti håller hon på att gå sönder. Hon är känslomässigt avstängd och orkar inte engagera sig i varken sitt eget liv eller sin familjs. För att dämpa tumultet som pågår inom sig börjar Anna gå i terapi och inleder flera otrohetsaffärer.

Det här är en väldigt deprimerande och stundtals frustrerande bok att läsa. Anna som karaktär är svår att tycka om och svår att identifiera sig med. Bokens kapitel hoppar mellan Annas terapisamtal, livet som hemmafru, tyskalektionerna och sexscener. Genom Annas missnöjda blick får vi ta del av ett kallt och svårnåbart Schweiz.

Jag förstår och ser vad Jill Alexander Essbaum skriver om men jag gillar inte paketet det kommer i. Essbaum tar upp skeva könsroller, ensamhet, integration och utanförskap men det är så fruktansvärt deprimerande. Jag som läsare försöker förstå och sympatisera med Anna men för varje dumt val hon gör blir jag bara ännu mer frustrerad på henne. Egentligen borde jag inte det, hon mår dåligt och känner sig ensam men jag kan bara inte sympatisera eller förstå henne. Det är väldigt synd för budskapet i den här boken är väldigt viktig och jag kan någonstans förstå det men min läsupplevelse förbättrades inte bara för det.

Det enda som var upplyftande i den här boken var omslaget. Allt annat var djupt deprimerande.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply