Airtight – Niclas Christoffer

TitelAirtight
FörfattareNiclas Christoffer
Antal sidor: 208
Språk: Svenska
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsdatum:  April 2015
Format: Holländskt band

Jag vet inte vad jag ska tycka om den här boken. Jag visste att den skulle handla om dålig självkänsla, ungas psykiska hälsa och sex. Jag har inte läst någonting från Niclas Christoffer förut och hade inge speciella förväntningar på Airtight.

Den här boken handlar om 17 åriga Emma som är skolans gråa mus. Men egentligen vill hon stå i centrum och bli sedd och älskad av alla. Men när hon blir ihop med sin tre år äldre lärare, Felix, börjar hon förändras. I samma veva tar hennes bästa vän sitt liv och hennes föräldrar bråkar ständigt eftersom mamman är alkoholist.

Som sagt hade jag inga förväntningar innan jag började läsa Airtight men jag trodde inte att den skulle handla så mycket om sex som den faktiskt gjorde. Jag har ingenting emot sex i ungdomsböcker, tvärtom tycker jag det är bra men i den här boken skildrades sexet på ett väldigt grovt sätt. Det var för grova uttryck, porrindustrin glorifierades och Emmas sexliv tycker jag inte överensstämmer med verkligheten. Det här gjorde att andra problem som också finns med i boken inte fick samma uppmärksamhet. Jag tänker på att Emmas mamma slår hennes pappa, ett våldsbrott som inte förekommer särskilt ofta i litteraturen. För det finns många olika händelser i Emmas liv som orsakar att hon mår så dåligt och börjar skada sig själv genom att sälja sex. Det är hennes föräldrars relation, hennes bästa kompis som tar sitt liv och alla elaka kommentarer från klasskompisarna – allt det här är orsaken till varför Emma vänder sig till sex. Men Christoffer går aldrig in på djupet utan det blir mycket sex istället.

Annars är den här boken välskriven och tar upp eller försöker i alla fall ta upp ett viktigt ämne om dålig självkänsla och hur det kan gå när man inte får hjälp. Jag förstår att de yngre läsarna gillar boken då den tar upp sex men tror tyvärr att de inte kommer att ta in ett bredare perspektiv nämligen att sexet i boken egentligen är ett självskadebeteende.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply