Begravd Jätte – Kazuo Ishiguro

Originaltitel: Buried Giant
FörfattareKazuo Ishiguro
Antal sidor: 336
Språk: Svenska
Original språk: Engelska
Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsdatum: 2016
FormatPocket

Jag hade varit nyfiken på den här boken ett bra tag och längtade till att få börja läsa den men tyvärr blev jag väldigt besviken.

Boken utspelar sig på 500-talet och handlar om ett äldre par, Axl och Beatrice, som ger sig ut på en lång och farlig resa för att hitta sin son som har försvunnit sedan många år. I det här landet de lever i har alla sveps in i något slags kollektiv minnesförlust som de kallar ”dimman”, trots det ska Axl och Beatrice hitta sin son. Många i landet skyller ”dimman” på den sovande drakens andedräkt.

Jag försökte verkligen gilla den här boken men allt med den var fel för mig. Vi kan börja med språket. Hela boken är fylld med dialoger, vilket i vanliga fall inte skulle störa mig men dessa dialoger var olidliga och ibland helt meningslösa. Det var som om karaktärerna själva inte förstod vad som egentligen sas mellan dem, ibland var det som om de hade två helt olika konversationer med varandra. Jag som läsare förstod ingenting. Språket var outhärdligt och gjorde att jag tappade fokus på själva berättelsen. Karaktärerna var hemska och tråkiga. Det fanns ingen karaktär som jag gillade eller sympatiserade med. De var jobbiga, gnälliga och jag förstod mig inte på någon av dem.

Jag har inte läst någonting av Kazuo Ishiguro innan och kan inte jämföra den här boken med någon annan av hans böcker men jag kan inte påstå att jag är nyfiken på honom som författare efter den här boken. Någonstans förstår jag att det han vill säga med den här romanen är viktigt. Det handlar om glömska och minnen. Är det bra att glömma eller ska man kämpa för sina minnen, även om de alltid inte är lyckliga? Vad händer om man enbart lever i glömska, i dimman? Men tyvärr föll det platt för mig. Budskapet nådde inte hela vägen, mestadels på grund av språket men även karaktärerna.

Det var verkligen outhärdligt att läsa den här boken men många gillar den trots att jag inte förstår varför.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Begravd Jätte – Kazuo Ishiguro

Leave a Reply