Little Bee – Chris Cleave

Original titel: The Other Hand
FörfattareChris Cleave
Antal sidor: 310
Språk: Svenska
Förlag: Brombergs
Utgivningsdatum:  2012
FormatPocket

En kollega till mig rekommenderade den här boken till mig, hon sa att det var ett mästerverk. Jag håller inte med.

Den här boken handlar om en ung nigerians tjej, Little Bee, som efter två år släpps ut från flyktingförläggning i England och letar upp en man vid namn Andrew O’Rourke. Sist hon träffade honom var på en strand i Nigeria. I en annan del av England försöka den nyblivna änkan Sarah O’Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker också mycket på semesterresan till Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee.

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja den här recensionen. Det var inte så att jag hatade boken eller tyckte den var hemsk men jag gillade den inte. Jag ville verkligen gilla den för det här en viktig bok som ger en bild av en flyktingförläggning och en glimt i en flyktings hemska tillvaro.

Boken är uppdelad så att vi får följa både Little Bee och Sarah i vartannat kapitel.
I början kändes boken uppfriskande, speciellt Little Bees kapitel då vi får hennes syn på flyktingförläggningen och sin nya tillvaro men väldigt snart tröttade jag på hennes sätt att prata med läsaren. Hon framstod som lite lätt korkad. Kapitlen med Sarah var heller inte tillfredställande. Sarah framstod som en relativ osympatisk person och hennes relation till sin son var inte trovärdig.

Slutet var en antiklimax och lämnade mig som läsare bara konfunderad på vad Cleave verkligen ville berätta med sin bok.
Nej, tyvärr. Det här var ingen bok för mig.

Z Z Z Z Z

One thought on “Little Bee – Chris Cleave

Leave a Reply