Vi är alla helt utom oss – Karen Joy Fowler

Original titel: We Are All Completely Beside Ourselves 
Författare: Karen Joy Fowler
Antal sidor: 373
Språk: Svenska
Original språk: Engelska
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsdatum:  2015
FormatPocket

Det här är en väldigt svår recension att skriva. Jag varken gillade den här boken eller ogillade den. Jag hade väldigt svårt att förstå berättelsen och karaktärerna.

Det här handlar om Rosemary som växer upp med två syskon: Lowell och Fern. Båda djupt älskade och båda numera försvunna ur hennes liv. Någonting hände, något så hemskt att det lämnade familjen i spillror. Ferns öde hade ingen av dem kunnat föreställa sig.

Vi får följa med Rosemary när hon berättar om sin uppväxt och hennes familj. Vi lär känna hennes familj via henne och ju mer vi får veta om de desto underligare blir dem.
Mitt största problem med den här boken var att jag inte kunde relatera till någon av karaktärerna. Rosemary var en osympatisk, svår och stundtals irriterande. Hela hennes familj var väldigt svåra att förstå sig på. De var dysfunktionella och känslomässigt rubbade, det var helt enkelt svårt att förstå och sympatisera med dem.

Själva skrivsättet är helt okej, Karen Joy Fowler är en bra författare men hon kunde fasta allt för mycket i att berätta detaljer som inte var intressant i själva berättelsen.

I mitten någonstans så avslöjas det en ”hemlighet”, någonting som får boken att ta en annan vändning. Fram till det stora avslöjandet njöt jag av boken men efter det tappade jag intresset. Det blir för orealistiskt och knäppt om jag ska vara ärlig. Det är helt klart en intressant berättelse men Fowlers största misstag, enligt mig, var hennes berättarröst nämligen Rosemary. Rosemary förminskade berättelsen med sina minnen och känslor, som i slutändan visade sig vara opålitliga.

Hela den här boken var rätt förvirrande för mig. Jag förstod inte så mycket av det som hände och i slutändan brydde jag mig heller inte. Det fanns en del intressanta fakta och det var i dem jag hittade glädjen i läsningen men som sagt, Fowler började i fel ände när hon skrev den här boken.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Vi är alla helt utom oss – Karen Joy Fowler

Leave a Reply