Fri – Natsuo Kirino

Original titel: Out アウト
Författare: Natsuo Kirino
Antal sidor: 528
Språk: Svenska
Original språk: Japanska
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsdatum:  1997
FormatPocket

Det här var en av de mest underhållande böckerna jag läst på länge!

Den här boken kretsar kring fyra kvinnor som jobbar nattskiftet på en fabrik som tillverkar färdigpacketerade luncher. Det är ett tungt jobb och kvinnorna är även tyngda av stora skulder och värdelösa män. En av kvinnorna brister till slut och dödar sin otrogne, spelberoende man och erkänner det för sin närmaste kollega, Masako, som beslutar att hjälpa sin vän. Tillsammans med de andra kvinnorna styckar de kroppen och gör sig sedan av med den. Men en av kvinnorna har slarvat, kroppsdelar upptäcks av polisen och en rad händelser rullar igång. Förutom polisen har kvinnorna ännu farligare fiender att bekymra sig över. En långehaj med Yakuza-kontakter upptäcker deras hemlighet och en hänsynslös nattklubbsägare som förlorat allt på grund av dem vill ha hämnd.

Hela boken genomsyras av rädsla. Alla fyra kvinnor är rädda för olika saker men roten är oftast pengar. Kvinnorna i boken har väldigt olika karaktärer och hanterar situationen de hamnat i på olika sätt men det går inte att undvika att se att de i grund och botten är väldigt olyckliga. Masako, som är bokens huvudperson är en ovanlig karaktär på många sätt. Hon har en envishet och ett tillsynes kallt yttre som gör att de andra tre kvinnorna är rädda för henne. Alla karaktärer i den här boken är mycket speciella och jag kan inte påstå att jag kände någon sympati med någon av dem. De är alla dock väldigt intressanta på sitt eget sätt och driver berättelsen framåt med deras bra men oftast dåliga beslut och val.

Det här är en välskriven thriller där jag som läsare sveptes med i flera bisarra händelser som gjorde att boken kändes underhållande samtidigt som obehaglig.

Hur relationen mellan de fyra kvinnorna förändras under berättelsens gång är väldigt bra beskrivet. Natsuo Kirino beskriver både utseende och omgivningen på ett sätt som gör att du kan se allt framför dig.
Ibland kunde de bisarra händelserna kännas för overkliga och fick berättelsen att inte kännas trovärdig men det gjorde också läsupplevelsen väldigt spännande.

Det här är första boken jag läser av Natsuo Kirino och jag är nu väldigt nyfiken på hennes andra böcker.

Z Z Z Z Z

One thought on “Fri – Natsuo Kirino

Leave a Reply