Två systrar – Åsne Seierstad

Original titel: To søstre
Författare: Åsne Seierstad
Antal sidor476
Språk: Svenska
Original språk: Norska
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsdatum: 2017
FormatStorpocket

Två tonårssystrar, Ayan och Leila bestämmer sig för att lämna sitt hem i Norge för att åka till Syrien för att ansluta sig till IS. Deras pappa åker ner för att hämta hem sina döttrar men det är svårare än han trott. I Två systrar får vi höra berättelsen om flickorna som reste, om en islams väckelse, om ett land i krig och om en familj som faller isär.

Åsne Seierstad försöker ge en helhetsbild av systrarna samtidigt som hon berättar om Syrien och IS. Läsaren får ta del av flickornas skoltid, kompisar och chattkonversationer som tillsammans ger en helhetsbild av systrarnas vardag. Seierstad varvar kapitlen med att skriva om läget i Syrien och familjens förfall.

Trots att vi får följa med familjen och höra bakgrunden till varför systrarna bestämmer sig för att lämna tryggheten i Norge till krigshärjade Syrien faller inte alla bitar på plats. Jag upplever att systrarnas beslut fortfarande känns som ett mysterium. Det vi som läsare istället får ta del av är pappans desperata försök att hämta tillbaka sina döttrar. Han är den centrala källan till vad det är som hände efter att systrarna lämnat sin familj. Hur systrarna upplever sin resa och livet nere i Syrien får vi bara glimtar av via chattkonversationer som de har med sin bror. Båda systrarna har tackat nej till att medverka i boken och jag förstår att det då blir svårt att få deras version men jag kan inte låta bli att känna mig besviken.

Det är annars en intressant men jobbig bok att läsa. Det är intressant att läsa och få information om kriget, IS och livet i Syrien men det är otroligt jobbigt att läsa om familjens förfall, desperation och hopplöshet. Språket tycker jag är krångligt och ibland måste jag läsa en mening två gånger för att riktigt förstå vad det är som Seierstad skriver. Helt klart en bok värt att läsa även om man inte blir klokare av den.

Z Z Z Z Z

One thought on “Två systrar – Åsne Seierstad

Leave a Reply