Flickan med Gåvorna – M.R Carey

Original titel: The Girl with All the Gifts
Författare: M.R Carey
Antal sidor460
Språk: Engelska
Original språk: Engelska
Förlag: Orbit
Utgivningsdatum: 2016
FormatPocket

Jag hoppade tyvärr lite sent på det här tåget och visste redan vad Flickan med gåvorna egentligen handlade om. Det stora avslöjandet kom bara efter några få kapitel men då hade jag ändå redan hunnit se trailer till filmatiseringen av boken. Det gjorde mig inget och jag var fortfarande lika sugen på att läsa boken.

Det man får veta från baksidestexten är att tioårige Melanie är en mycket speciell flicka som bor i en cell i en militärbunker. Hon spänns fast i en stol med remmar kring både armar, ben och huvud varje morgon. Det görs samtidigt som en soldat håller en pistol riktad mot hennes huvud.

För varje kapitel avslöjas flera detaljer om vem Melanie är, vad hon gör i cellen samt om omvärlden utanför militärbunkern. M. R Carey beskriver sakta men säkert den värld han har byggt upp i varje kapitel. Plötsligt står vi läsare i en värld lika främmande som spännande och försöker förstå vad som har hänt.
Det finns få karaktärer i den här boken vilket gör att man får möjlighet att lära känna dem på djupet. Vi får lära känna Melanie, som är huvudkaraktären, men vi får även lära känna hennes favoritlärare Miss Justineau, Dr Caldwell och Sergeanten.
Melanie är smart och väldigt intressant som karaktär. Ju mer jag fick lära känna henne desto nyfiknare blev jag. Från kapitlen som berättas ur Melanies perspektiv får vi reda på att hon är rädd för Dr Caldwell och Sergeanten och idoliserar Miss Justineau. I kapitlen som är skriven ur Miss Justineau perspektiv förstår vi att hon kämpar mot att bli för fäst vid Melanie. Deras relation genomsyrar hela berättelsen och skapar både problem men också frågor kring vad godhet och ondska verkligen är.

Flickan med gåvorna är inte en typisk zombie bok, den är mer filosofisk och väcker en hel del frågor kring vem som egentligen är monstret. Vem är god och vem är ond?
Bitvis kan boken vara actionfylld men annars är det en långsam bok som tar sig fram genom att väcka intressanta frågor hos läsaren.
Är du ett riktigt fan av zombieromaner kan du säkert uppskatta den här boken trots att den inte innehåller mycket blod, skräck och action. Jag önskade att den inte var så långsam, några fler actionscener hade nog suttit bra.

Z Z Z Z Z

One thought on “Flickan med Gåvorna – M.R Carey

Leave a Reply