Paradisoffer – Kristina Ohlsson

Original titelParadisoffer (Fredrika Bergman & Alex Recht #4)
FörfattareKristina Ohlsson
Antal sidor11T 40M
SpråkSvenska
Original språk: Svenska
FörlagPiratförlaget
Utgivningsdatum: 2012
FormatLjudbok

Det här är fjärde delen i Kristina Ohlssons deckarserie om Fredrika Bergman och Alex Recht och den boken i serien jag gillade minst.

En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.

Jag gillar inte skönlitterära böcker om terrorism, de blir oftast stereotypiska och klyschiga. När Ohlsson nu även blandar in amerikaner i sin berättelse blev jag bara frustrerad än intresserad. Boken är dessutom seg vilket är ovanligt för Ohlssons böcker om Fredrika Bergman. I de tidigare böckerna händer det otroligt mycket och jag sitter på helspänn men i Paradisoffer lunkade historien fram istället för att rusa fram.

Ohlsson skriver fortfarande otroligt bra och berättelsen flyter på men jag tycker hon fokuserade för mycket på onödiga detaljer om jobbet istället för karaktärerna. Som jag har sagt förut så är just karaktärerna i den här serien det starkaste elementet till att berättelserna fungerar.

En annan sak i boken som gjorde att jag inte riktigt fastande för historien var hur splittrade karaktärerna var. Fredrika Bergman var inte kvar vid polisen och Alex Recht verkade inte riktigt närvarande. Ohlsson presenterar även en ny karaktär, Eden Lundell, in i berättelsen. Hon var olik alla de andra karaktärerna vilket var en härlig fläkt i berättelsen men tyvärr fick jag ingen riktigt sympati för henne.

Jag är fortfarande nyfiken på de andra böckerna i serien och kommer att fortsätta läsa om Fredrika Bergman och Alex Recht.

Z Z Z Z Z

One thought on “Paradisoffer – Kristina Ohlsson

Leave a Reply