Ett litet liv – Hanya Yanagihara

Original titel: A Little Life
FörfattareHanya Yanagihara
Antal sidor734
SpråkSvenska
Original språk: Engelska
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsdatum: 2016
FormatPocket

I Ett Litet Liv får vi följa med de fyra vännerna Jude, Willem, Malcom och J.B och deras liv i New York. Vi får följa med dem från tiden på universitetet och fram till att de är medelålders. Det är Jude som står i centrum för berättelsen. Han är föräldralös och det dröjer inte länge förrän läsaren förstår att hans förflutna döljer en lång rad mörka hemligheter och trauman. Han är både mentalt och kroppsligt ärrad av det som hänt honom. Det här är en lång roman, 732 sidor, om sexuella övergrepp, våld och maktmissbruk.

Jag hade först svårt att komma in i boken, det fanns lite för många karaktärer att hålla reda på men efter sisådär 200 sidor började jag fastna. Språket var lite krångligt för min smak. Det kan vara översättningen (jag läste den på svenska) men jag upplevde att det fanns alldeles för långa meningar, det gjorde det svårt att hänga med. Trots det finns det ingen tvekan om att Yanagihara är en skicklig författare. Hon leker med ord och meningsuppbyggnader på ett kreativt sätt som gör det spännande att läsa trots att jag var tvungen att läsa om flera meningar.

Av flera anledningar har jag väldigt svårt att skriva den här recensionen. För det första gillade jag boken men den gav mig ingen behaglig läsupplevelse, tvärtom. Det här var en av de mentalt jobbigaste böckerna jag läst, någonsin. Lidandet, smärtan och hopplösheten för huvudkaraktären slutade aldrig, inte ens i dem kapitlen då han upplevde lycka. Jag läste en intervju med Yanagihara där hon säger att hon vill att läsaren ska ha fler frågor än svar efter att ha läst hennes bok. En av frågorna hon ville att läsaren skulle ställa sig var om ett liv alltid är värt att leva?

Trots all hemska bestämde jag mig för att läsa vidare för att jag innerst inne fortfarande hade hopp om ett bättre liv för Jude. Men för varje kapitel, för varje sida jag läste möttes jag av mörker och det är nog en av dem bristerna som boken har. Den är för mörk, Yanagihara förskönar ingenting vilket tillslut blir för mycket. Det blir helt enkelt inte trovärdigt att en person, trots framgång och underbara människor omkring sig, inte kan befrias från sitt förflutna.

Trots all hemskt och var det här en bok jag slukade för berättelsen flyter på och som läsare var jag nyfiken på vart den skulle leda.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Ett litet liv – Hanya Yanagihara

Leave a Reply