Elzas topp 5: vecka 37

Varje vecka tänkte jag lista mina topp fem inom bokvärlden. Här tar jag upp vad jag tycker har varit bäst under veckan, det kan vara en ny bok jag äntligen har börjat läsa, en bok jag gillar som blivit film/tv-serie med mera. Vi kör ett test och ser hur det går =)

  1. I veckan såg jag filmen Det som är baserad på Stephen Kings bok Det, It på engelska. Jag älskar Stephen King och har varit ett stort fan till honom så länge jag minns. Jag läste boken när jag gick i gymnasiet och minns att jag tyckte den var fruktansvärt bra. Jag blir alltid glad när en bok jag gillar blir film trots att boken självklart alltid är bättre. Jag hade väntat länge på att den skulle ha premiär här i Sverige och självklart såg jag den på självaste premiärdagen, 13 september. Jag blev inte besviken alls! Gillar du skräckfilmer rekommenderar jag dig att se den här filmen, själv blev jag supersugen på att läsa om Det.
  2. Jag är förmodligen den sista inom bokbloggarvärlden som hoppar på det här tåget men ni har väl inte missat att Yukiko Duke har startat en kanal på youtube där hon pratar böcker?
    När SVT ersatte Gomorron Sverige med Morgonstudion för några veckor sedan tog de bort det fasta inslaget med bokrecensioner av bland andra Yukiko Duke. Men nu har hon alltså sin egen kanal vilket jag tycker är fantastiskt!
  3. I veckan avslöjade Man Booker Prize årets korta lista. Jag tycker alltid det är spännande med sådana listor och jag upptäcker alltid nya böcker och författare via dem. Det är jämt mellan könen, sex kvinnliga och sex manliga författare finns med i den korta listan, två av dem är debutanter. Det som förvånar mig, och gör mig besviken, är att de författare som finns med på listan nästan uteslutande kommer ifrån USA och Storbritannien. Jag har dock inte läst den långa listan men det hade varit mer intressant att få ta del av böcker från andra delar av världen.
  4. I veckan fyllde Chimamanda Ngozi Adichie år, hon är en av mina favoritförfattare. Jag gillar hennes ärlighet och meningsuppbyggnader. Hon får mig alltid att tänka till och jag är otroligt imponerad av hennes feminism. Jag hittade en kort novell som hon skrivit för ett tag sedan och som har blivit publicerad på The Guardian – här kan du läsa hela novellen.
  5. I helgen var det Västerås Kulturnatt! Det bästa var bokförsäljningen som hölls på Västerås Stadsbibliotek. Det finns väl inget bättre än att gå bland en massa böcker som kostar nästan gratis!

Leave a Reply