Legend – Richard Matheson

Original titelI Am Legend
Författare: Richard Matheson
Antal sidor211
SpråkSvenska
Original språk: Engelska
Förlag: Styxx Fantasy
Utgivningsdatum: 2010 (första publicerad 1954)
FormatPocket

Det var flera år sedan jag tittade på filmen I Am Legend med Will Smith och jag minns att jag gillade den. Självklart blev jag nyfiken på boken som filmen är baserad på. Jag blev positivt överraskad över hur olik filmen var från boken. Det gjorde hela läsupplevelsen mycket bättre och framförallt spännande.

I Legend får vi följa med Robert Neville som är den siste mannen på jorden – men han är inte ensam. En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten – män, kvinnor och barn – har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.

Det här är en lugn bok, inte mycket action, där vi får följa med Robert när han på dagtid strövar omkring, dödar vampyrer och gör research över vad som kan ha orsakat apokalypsen. I början händer det inte mycket alls mer än att vi får ta del av Roberts tankar och research. Han är en väldigt intressant karaktär, tycker jag. Trots hans hopplösa tillvaro ger han inte upp, tvärtom. Han försöker hitta en lösning, lära sig mer om vampyrerna och sätter upp planer för att kunna överleva så länge som möjligt. Robert går mellan att vara förtvivlad till hoppfull och Richard Matheson är duktig på att skriva om de små detaljerna som gör att man lätt kan sätta sig in i Roberts situation.

Det här är mer en filosofisk berättelse om mänsklig natur än en bok om blodtörstiga vampyrer. Trots att jag inte hade förväntat mig det blev jag inte besviken. Matheson utforskar människans psyke på ett sätt som fick mig att fundera på hur jag själv hade reagerat om jag var i den situationen.

Ibland upplevde jag att boken blev lite för lugn. De kapitel där Robert diskuterar det vetenskapliga kring vad som kan ha orsakat farsoten blev långtråkiga och jag kände att jag tappade intresset. Slutet var bra men otillfredsställande. Jag förstår vad Matheson ville med sitt slut men jag som läsare kände att det saknades några sidor.

Jag förstår att den här boken inte är för alla, speciellt inte om det är action och blodtörstiga vampyrer man är ute efter. Den är dock värd att läsa och med sina knappt 200 sidor går det ju ändå rätt fort.

Z Z Z Z Z

One thought on “Legend – Richard Matheson

Leave a Reply