Sedan du försvann – Morgan Matson

Original titelSince You’ve Been Gone
FörfattareMorgan Matson
Antal sidor: 449
SpråkEngelska
Original språk: Engelska
Förlag: Simon & Schuster Children’s
Utgivningsdatum: 2014
FormatPocket

Jag har haft den här boken i bokhyllan ett bra tag men av någon anledning inte läst den. Nu äntligen fick jag tummen ur och det är jag väldigt glad för. Jag har hört mycket gott om den här boken och tyckte att handlingen verkade intressant.

Sedan du försvann handlar om Emily vars bästa vän, Sloane, en dag bara försvinner. Det enda som Sloane lämnar kvar är en lista på tretton bisarra och slumpmässiga uppdrag som hon vill att Emily ska göra.
Innan Emily träffade Sloane gick hon inte på fester, pratade knappt med killar och gjorde aldrig något galet. Nu har hon en hel lista med galna uppdrag som kanske kan leda till Sloane. Emily får en oförglömlig sommar.

Emily är i början av boken otroligt blyg och tillbakadragen men hon växer allt mer ju längre in i boken man kommer. Morgan Matson har lyckats fånga alla känslor och osäkerheter man kan uppleva som tonåring på ett bra sätt. Men precis som många andra feel-good böcker är den förutsägbar och ibland rätt klyschig. Trots det lyckas den vara bra med intressanta karaktärer.
I nästan varje kapitel får vi tillbakablickar om Emily och Sloanes vänskap. Där kunde man läsa mellan raderna hur deras vänskap verkligen var.

Mysteriet med Sloanes försvinnande håller spänningen uppe och man undrar varför hon försvann och om listan verkligen kommer att leda fram till henne. Tyvärr tycker jag inte att Matson lyckades fullborda Sloanes historia, för enligt mig så var hennes försvinnande inte trovärdig.

Det bästa med boken var hur karaktärerna växte och utvecklades. De kändes även verkliga och det var lätt att sympatisera med dem. Det jag hade svårt för var slutet. Det slutade hastigt och lite för overkligt. Det föll platt och var otillfredsställande helt enkelt.

Det här är en somrig feel-good bok om vänskap, kärlek och om att våga och att växa som person. Det är en lättläst bok med karaktärer som känns verkliga.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Sedan du försvann – Morgan Matson

Leave a Reply