Den store Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Original titel: The Great Gatsby
FörfattareF. Scott Fitzgerald
Antal sidor148
SpråkEngelska
Original språk: Engelska
Förlag: Vintage Classics
Utgivningsdatum: 2011 (först publicerad 1925)
FormatPocket

Anledningen till att jag ville läsa den här boken var på grund av filmen. Jag tyckte filmen var fantastisk och ville se hur boken var.

Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Han flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen man som ger storslagna fester, oftast utan att själv visa sig. Grannens namn är Jay Gatsby.

Oftast är det ju så att boken är bättre än filmen men i det här fallet måste jag säga att jag gillade filmen mer än boken. Det bästa med den här boken var språket. F. Scott Fitzgerald är en otroligt bra skribent vars styrka ligger i dialogerna och att beskriva känslor. Tyvärr tycker jag inte att han är en bra berättare. Berättelsen är egentligen rätt tråkig, det händer inte mycket och karaktärerna är otroligt osympatiska. Jag hade väldigt svårt att gilla någon av dem och tyckte att de var rätt färglösa.

Medan jag läste boken såg jag filmen framför mig och jag undrar om jag hade gillat boken lika mycket om det inte hade varit för filmen. Jag är glad att jag läste den och kommer nog i framtiden att läsa den igen då jag verkligen tyckte om språket. En klassiker värd att läsa helt enkelt, trots att filmen var bättre.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Den store Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Leave a Reply