Blodläge – Johan Theorin

Original titelBlodläge (Ölandskvartetten #3)
FörfattareJohan Theorin
Antal sidor407
SpråkSvenska
Original språk: Svenska
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: 2010
FormatInbunden

Mystik, brott och lite folktro blandas i den tredje boken i Ölandskvartetten av Johan Theorin. Den här gången har våren hittat till Öland och Per Morner flyttar ut till sin ärvda stuga ungefär samtidigt flyttar även hans grannar, Vendela och Max in i en nybyggd villa lite längre upp. Pers pappa, som drabbats av stroke, dyker upp och tar med sig gamla synder. Per måste ta hand om honom vilket leder till att det förflutna hinner ikapp dem. Vendela börjar minnas sin sorgliga barndom.
I Blodläge tar Theorin med oss läsare till blodläget, ett mörkrött stråk vid den öländska kusten som man förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret.

Theorin lyckas än en gång hålla en bra balans mellan mystik och thriller dock är det här kanske inte hans starkaste bok. Det här är en långsam deckarhistoria där människoöden drabbas samman och det förflutna kommer ikapp. Karaktärerna i Blodläge är intressanta men inte sympatiska. Jag har väldigt svårt att gilla någon av dem. Pers berättelse varvas mellan hans relation till sin pappa och hans allvarligt sjuka dotter. Valen Per gör irriterar mig och jag har väldigt svårt att förstå honom. Han fokuserar mer på sin pappa och på sin barndom än sin sjuka dotter. Istället för att ställa upp för henne jagar han spöken.
Vendela är inte bättre. Hon lider av vanföreställningar och förföljs av minnena från sin barndom. Hennes sätt att tänka och resonera är helt obegripligt för mig vilket gör det svårt att sympatisera med henne. Trots det tycker jag att berättelsen är intressant och jag vill veta vart det ska leda, hur det ska sluta.
Det bästa med Blodläge är att Gerlof Davidsson är tillbaka. Gerlof är en återkommande karaktär i Ölandskvartetten. Han är en mycket intressant karaktär som är bofast på ön och som gillar att lösa mysterier och gåtor. Han är sympatisk, smart och jordnära. Han finns med i bakgrunden men lyckas alltid vara en nyckelperson i berättelsen.

Det här är ingen vanlig deckare, det är inte någon av Theorins böcker i Ölandskvartetten. Vill du ha en klassisk deckare ska du nog inte läsa de här böckerna men vill du istället läsa en bok med starka karaktärer och intressant berättelse är Theorins böcker något för dig.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply