Det – Stephen King

Original titel: IT
Författare: Stephen King
Antal sidor: 1188
Språk: Svenska
Original språk: Engelska
Förlag: Legenda
Utgivningsdatum: 1987
Format: Inbunden

Vilken resa! Den här tegelstenen på 1188 sidor tar med dig på en åktur som du sent glömmer. Att läsa Det är som att äta en god tårta otroligt långsamt, man njuter av varje tugga.

Första gången jag kom i kontakt med Det var jag kanske elva år. Jag såg 80-tals filmen som är baserad på boken på tv. Jag ska erkänna att jag bytte kanal när det blev riktigt läskigt. När jag sedan gick på gymnasiet läste jag själva boken för första gången. Minns att jag tyckte den var otroligt bra. Nu, över 15 år senare bestämde jag mig för att läsa boken igen. Den har en hel del brister som jag inte registrerade när jag gick i gymnasiet men jag tycker fortfarande att den är fantastisk.

I Det får vi följa med Bill och hans sex vänner, Mike, Beverly, Ben, Eddie, Stan och Richie, som bor i den lilla staden Derry. Det har börjat hända hemska saker, barn mördas och det är något ondskefullt som ligger bakom morden. Bill och hans vänner är alla 11 år och de bestämmer sig för att sätta stopp för hemskheterna och döda “Det”. Det blir den värsta sommaren i deras liv men också den bästa eftersom de lär sig vad riktig vänskap innebär.
Efter sommaren svär de att återkomma om “Det” inte skulle vara dött. 28 år senare lyfter Mike telefonen för att samla vännerna igen.

Med sina 1188 sidor är Det en riktig monsterbok. Det händer extremt mycket samtidigt som historien segar sig framåt. Stephen King tar god tid på sig att berätta den här historien. Han beskriver alla sju huvudpersonerna ingående och får läsaren att verkligen lära känna dem. Kings känsla för detaljer gör även den här boken väldigt lång men samtidigt otroligt spännande. Aldrig förr har jag varit med om att få veta så mycket utanför själva kärnberättelsen. Många tycker nog att King “babblar” för mycket i den här boken men jag tycker att det är just “babblandet” som gör boken så bra. Vi får inte bara lära känna huvudkaraktärerna ingående utan även de mindre karaktärerna. King är även bra på att bygga upp en trovärdig miljö som arena för sina overkligheter. Det bästa med den här boken är helt klart alla olika karaktärerna men också berättarstilen. King hoppar skickligt mellan dåtid och nutid.

Det som gör att boken inte får full pott är slutet. Trots att det är kul att läsa om alla karaktärer detaljerat så blir det rätt tråkigt ibland. Sedan finns det scener på slutet som är helt onödiga och som gör att boken tappar magin. Den här boken är obehaglig på många sätt. Det finns ett läskigt monster som inte är att leka med men i slutändan handlar den här boken om vänskap, lojalitet och sommarlov.

Det här är en typisk King bok, har du inte läst något av honom och är nyfiken tycker jag att du kan börja med den här (om tjockleken inte skrämmer dig).

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Det – Stephen King

Leave a Reply