Montecore: En unik tiger – Jonas Hassen Khemiri

Original titel: Montecore: En unik tiger
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Antal sidor: 359
Språk: Svenska
Original språk: Svenska
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 2006
Format: Inbunden

Den här boken har legat i bokhyllan sedan den kom ut 2006 men av någon anledning har jag inte läst den. Vilket är konstigt för jag är ett stort fan av Khemiri och läst allt annat han gjort. Nu är den i alla fall läst och jag är lite kluven till vad jag egentligen tycker.

I Montecore: En unik tiger får Khemiri ett oväntat mail från sin pappas barndomskompis Kadir. På en säregen fransk-arabisk svenska presenterar Kadir en genial idé: “Låt oss kollidera våra kloka huvuden i ambitionen att kreera en biografi värdig din prominente far!” Fadern, som är en kosmopolitisk superfotograf, har förlorat kontakten med sin familj och försvunnit. Genom mejlkonversationer mellan Khemiri och Kadir växer en bild fram av fadern som inte alltid stämmer överens med varandra. Montecore sträcker sig från det sena sjuttiotalets progg, över iskylan i Lasermannens och Ny demokratins Sverige och in i våra dagar.

Jag hade väldigt svårt att komma in i boken, dels på grund av sättet den var skriven på och dels för att jag inte riktigt visste varför jag skulle bry mig om sanningen om fadern. Men vi börjar med språket, vad kan man egentligen säga om språket? En sak som är säkert är att Khemiri är en otroligt skicklig författare. I Montecore leker han med orden och bygger fantastiska men också dramatiska meningar. Samtidigt som det här var imponerande så var det också väldigt svårt att läsa. Jag upplevde att texten blev hackig och jag fick läsa om flera meningar för att riktigt förstå vad det är som står skrivet. Efter ett tag kom jag in i det men jag kände fortfarande att texten inte flöt på ordentligt.

Sedan har vi själva handlingen. I början var jag nyfiken på fadern, vad var det som gjorde att han försvann ur deras liv? Men det var aldrig så spännande att jag inte kunde lägga ifrån mig boken. Det kan bero på att språket kändes alldeles för komplicerat, vilket är själva poängen med texten men tyvärr funkade det inte för mig.
Khemiri berättar skickligt och tar med oss på en resa genom Sverige på ett väldigt unikt sätt och det är just det bästa med boken. Sättet han bakar in Sveriges historia med sina egna minnen är skickligt gjort. Tyvärr räcker det inte för att hålla mig intresserad.

Gillar du Khemiri tycker jag att du definitivt ska läsa den här boken, för jag tycker trots allt att den är värd att läsa. Jag älskar Khemiri och med den här boken fick jag verkligen uppleva hur otrolig skicklig författare han är och det höjer läsupplevelsen.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Montecore: En unik tiger – Jonas Hassen Khemiri

Leave a Reply