Gomorra: En resa i Camorrans land – Roberto Saviano

Original titel: Gomorra: Viaggio nell’impero economico e nel sogno di dominio della camorra
Författare: Roberto Saviano
Antal sidor: 385
Språk: Svenska
Original språk: Italienska
Förlag: Brombergs
Utgivningsdatum: 2009
Format: Storpocket

Vad kan man säga om den här viktiga och otroligt intressanta bok? Det bästa är Roberto Savianos närvaro. Han åker runt med sin vespa i orterna och samlar fakta från alla som vågar berätta. Han träffar otroligt många intressanta människor och får se en hel del hemskheter.

Ingen annan kriminell organisation i Europa har så många mord på sitt samvete som camorran i Neapel, som är betydligt våldsammare, mäktigare och mer utbredd än den sicilianska maffian.
Saviano är född och uppvuxen i Camorraland. Han har sett hur människor blivit mutade, misshandlade och dödade. För att ytterligare komma organisationen in på livet har han infiltrerat arbetsplatser där camorran styr.

Boken är skriven på ett personligt sätt och det känns som om Saviano pratar direkt till mig, läsaren. För varje kapitel berättar han detaljerat om hur klanerna arbetar och vad konsekvenserna är/blir. Det är tydligt att Saviano har gjort sin research, han är påläst och fylld med information.
Hans mänsklighet lyser igenom texten och det är lätt att dras med, tyvärr hänger jag inte med i alla svängar. Saviano nämner en massa namn men berättar ingenting mer om människorna bakom namnen och smeknamnen, vilket är synd. För det är nästan som om han förväntar sig att läsaren redan ska veta vilka människorna är och hur historien har sett ut för dem. Det gör det väldigt svårt att hänga med och jag känner mig förvirrad många gånger. Trots det förstår jag själva kärnan, jag tar till mig det Saviano försöker förmedla nämligen att camorran i Neapel nästintill styr allt med våld, rädsla och pengar.

Jag tycker att den här boken är värd att läsa trots att alla namnen gör en förvirrad. För man får snabbt förståelse av bilden av camorrans makt, vilket är både intressant och skrämmande. Jag hyser stor respekt för Saviano och läser gärna fler böcker av honom.

Z Z Z Z Z

One thought on “Gomorra: En resa i Camorrans land – Roberto Saviano

Leave a Reply