Zahiren – Paulo Coelho

Original titel: O Zahir
Författare: Paulo Coelho
Antal sidor: 425
Språk: Svenska
Original språk: Portugisiska 
Förlag: Bazar Förlag
Utgivningsdatum: 2006 (först publicerad 2005)
Format: Pocket

Jag tror att det krävs ett visst tankesätt eller en viss känsla för att kunna ta till sig Paulo Coelhos böcker. För tillfället har jag varken tankesättet eller känslan. Det var otroligt svårt att ta sig igenom den här boken.

Zahiren handlar om en författare, vars fru försvinner spårlöst. Håller hon sig borta frivilligt eller har hon blivit kidnappad? I sökandet efter sin älskade ger sig författaren ut på en lång resa: från Paris till Balkan och vidare till Centralasien. Viktigare ändå blir hans inre resa, som ger huvudpersonen kunskap om sig själv, livet och kärleken.Bara beskrivningen av vad boken handlar om får mig att vilja himla med ögonen. Jag borde kanske inte ha läst den men den har legat på min att-läsa lista jättelänge och jag var faktiskt lite sugen på att läsa den. Hur som helst tog jag mig igenom den här klyschiga och alldeles för smöriga bok.

Boken är otroligt citat-vänlig och den som är spirituellt lagd kommer förmodligen att uppskatta alla livsläxor man får utav att läsa den här berättelsen. Jag var inte ute efter en livsläxa, det jag hade hoppats på var nog mer ett äventyr som i hans bok Alkemisten. Där kombinerar Coelho livsläxor med ett spännande äventyr.

I Zahiren är huvudkaraktären otroligt svår att gilla. Han är arrogant, dryg och självupptagen. Hans fru som försvinner spårlöst får vi aldrig riktigt lära känna ordentligt, inte heller får vi en bra blick in i deras kärlek.
En annan sak som gjorde att jag inte gillade boken var hur den var skriven. Språket är väldigt enkel, vilket gjorde att det gick fort att läsa men samtidigt kändes det som om det fattades en hel del meningar. Det värsta var dialogerna. De var bara staplade efter varandra vilket gjorde att jag ibland inte visste vem som sa vad, otroligt förvirrande.
Hela boken kändes som en klyscha, som om Coelho inte riktigt visste vad han skulle skriva utan slog ihop alla klyschor han visste till en smörig bok.

Som sagt, gillar man Coelho innan och tycker om hans sätt att resonera och skriva så kommer man gilla den här boken. Jag ska nog ta en paus från alla hans böcker ett tag.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply