De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru

Original titel: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Författare: Johannes Anyuru
Antal sidor: 301
Språk: Svenska
Originalspråk: Svenska 
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 2017
Format: Inbunden

Den här hyllvärmaren har funnits i bokhyllan i över ett år nu och av någon anledning har jag inte läst den förrän nu. Jag är glad att jag tog mig i kragen och läste ut denna underbara bok. Jag förstår helt klart varför Johannes Anyuru fick Augustpriset 2017!

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.
Hon menar att hon kommer från framtiden.

Anyuru får mig att tänka på vad konceptet tid kan vara för någonting, vad tid är. Han får mig att ifrågasätta mitt sätt att tänka på tiden. Jag älskar när böcker får mig att ifrågasätta mitt eget sätt att tänka. Anyuru gör det på ett underbart och vackert sätt. Hans språk är gudomligt, det märks otroligt väl att han är poet i grunden. Med bara en meningen lyckas Anyuru förmedla massor av känslor på ett subtilt sätt. Ett exempel:

“Jag var inte bara ett ursprung som sökte sin framtid på västvärldens skärmar. Jag bar på skärvor av en annan värld, en annan grammatik för att ordna tid och rum.”

I början var jag förvirrad över vad det var som jag egentligen läste. Anyuru hoppar mellan dåtid, nutid och framtid. Men ju mer jag läste desto mer förstod jag och såg vad det var Anyuru målade upp, nämligen en vacker berättelse om utanförskap, religion och politik. Han ger på ett subtilt sätt en annan bild av islam.
Karaktärerna är intressanta och storyn drivs framåt i en lagom takt så att läsaren hinner tänka på vad det är som har hänt.

Det bästa med den här boken är helt klart språket. Den är lättläst samtidigt som det är ett tung ämne att läsa. Trots att den är lättläst kräver den mycket av läsaren. Det gäller att vara uppmärksam ända från början och ibland kan det bli lite för mycket poesi av texten. Vissa meningar är otroligt vackra men jag måste läsa om dem ett par gånger för att förstå vad det är Anyuru förmedlar.

Det här är en bok som jag förmodligen kommer att läsa om i framtiden. Den är värd varenda minut och jag rekommenderar att alla läser den här boken!

 

Z Z Z Z Z

One thought on “De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru

Leave a Reply