To Kill a Kingdom – Alexandra Christo

Original titel: To Kill a Kingdom
Författare: Alexandra Christo
Antal sidor: 358
Språk: Engelska
Originalspråk: Engelska 
Förlag: Hot Key Books
Utgivningsdatum: 2018 
Format: Pocket

Jag älskar berättelsen om Den lilla sjöjungfrun, både disneyversionen och originalversionen av H. C. Andersen. När jag fick höra att Alexandra Christo har skrivit en mörk tvist på min favoritberättelse blev jag såklart eld och lågor. Jag har inte sett att den finns på svenska ännu.

I den här mörka versionen är prins Erik eller i det här fallet prins Elian en notorisk sirenmördare (Christo har bestämt sig för att göra Ariel till en siren istället för en sjöjungfru). Hans stora hobby är att döda dessa monster trots att han är arvtagare till världens största rike. Vår hjältinna, Lira, är en mäktig prinsmördare. Hon samlar deras hjärtan och är en hänsynslös mördare.
Lira råkar ut för trubbel och gör något oförlåtligt vilket leder till att havsdrottningen straffar Lira till att bli människa. Hon hamnar på prins Elians skepp.

Den här boken börjar otroligt bra. Det är väldigt spännande att få ta del av Christos värld och hon beskriver den på ett sätt som hjälper läsaren att se helheten. Tyvärr händer det inte mycket i början. Jag upplever boken som långtråkig och babblig. Den är skriven i första person och kombinationen av det tillsammans med Christos sätt att beskriva allt i detalj dödar läsupplevelsen.

Det är lite samma med karaktärerna. De är otroligt intressanta i början men blir tjatiga mot slutet. Elians och Liras sätt att flörta eller slänga käft är också charmigt i början men sedan blir det bara drygt. Jag kommer på mig själv att himla med ögonen och känner mig ointresserad.
Båda karaktärerna gör en resa där de utvecklas och lär sig av sina misstag men tyvärr lyckas inte Christo med att förmedla det bra. Istället händer det plötsligt och jag som läsare har svårt att förstå och ta till mig förändringen. Det gäller själva berättelsen också. Den känns forcerad och många händelser skyndas förbi.

Jag tror faktiskt att den här boken skulle vara bättre som en serie. Det känns som om Christo trycker ihop en massa känslor, intriger och karaktärer i en för liten kostym. Jag hade velat utforska världen mer och lära känna karaktärerna i en lugnare takt.

Jag ville verkligen få en fantastisk och magisk läsupplevelse men tyvärr föll det platt. Den är inte dålig men den är heller inte jättebra.
Gillar man fantasy, havsmytologier och äventyr så ska man läsa den här boken även om den inte tog mig med storm.

Z Z Z Z Z

Leave a Reply