Cinder – Marissa Meyer

Original titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Antal sidor: 387
Språk: Engelska
Originalspråk: Engelska 
Förlag: Puffin
Utgivningsdatum: 2012
Format: Pocket

Den här boken har legat i hyllan i flera år och jag har alltid känt på mig att det är en bok för mig. Trots det har det tagit mig alldeles för lång tid att faktiskt läsa den! Jag vet inte varför men det bara blir så ibland, hur som helst är den nu läst och precis som jag trodde… Jag älskar den!

Det här är en ny version av den klassiska sagan om Askungen. Marissa Meyer har fräschat upp den till en spännande fantasy/sci-fi berättelse. Den utspelar sig i en dystopisk framtid där androider fyller gatorna och en dödlig pest plågar befolkningen. Dessutom lever de under ständigt hot från Lunarerna, ett folkslag som bor på månen med magiska krafter.

Askungen eller Cinder som hon heter i den här berättelsen är en cyborg. När hon var liten var hon med om en svår olycka och för att rädda hennes liv var de tvungna att byta ut hennes skadade kroppsdelar till cybernetiska implantat. På dagarna jobbar hon som mekaniker och anses vara den skickligaste i landet. När prinsen en dag kommer till hennes stånd på marknaden för att be om hennes hjälp är det början på ett äventyr som nystar upp hennes mystiska förflutna.

Det finns väldigt mycket som är bra med Cinder. Det första jag tänker på är karaktärerna. Cinder, vår huvudperson är både ödmjuk och hård. Hon vet sitt eget värde trots att hennes elaka styvmor trycker ner henne. Jag gillar att Meyer har byggt upp sin karaktär som en hårdhudad Askungen, det gjorde karaktären väldigt intressant. Cinder har sin android Iko som har världens charmigaste personlighet. Även prins Kai skiljer sig från den klassiska prinsen i sagan. Kai har mycket humor och är ironisk lagd vilket leder till en hel del roliga dialoger mellan honom och de andra karaktärerna.

Språket är enkelt och rak på sak. Meyer berättar skickligt om världen hon har skapat utan att skriva läsaren på näsan. Vi får hänga med och sakta men säkert lär vi känna världen. Det som imponerade mig var hur Meyer beskrev alla mekaniska detaljer. Hon har inte bara byggt upp en egen värld utan även det tekniska är hennes egen.

Det jag tyckte var mindre bra var bland annat Cinders och prins Kais kärlekshistoria. Jag förstod aldrig riktigt vad det var som Kai såg i Cinder, vad fick honom att falla? Prins Kai beskrivs som otroligt snygg och charmig så det var lätt att förstå varför Cinder föll för honom men förutom att Cinder är landets bästa mekaniker vet vi inte mycket mer. Jag köpte helt enkelt inte Kais besatthet av Cinder. En annan sak som var mindre bra var att berättelsen var rätt förutsägbar och det var inte för att det är en återberättelse av Askungen utan Cinders mystiska förflutna förstod jag redan från första kapitlet.

Trots den klyschiga kärlekshistorien och förutsägbarheten i berättelsen tycker jag att det här är en fantastisk bra bok. Meyer tar även upp utanförskap, vad är det som gör en människa mänsklig, var går gränsen mellan människa och maskin?
Jag gillade den här boken så pass mycket att efter att jag läst ut den så beställde jag de tre andra böckerna i serien. Nu väntar jag otåligt på fortsättningen!

Z Z Z Z Z

One thought on “Cinder – Marissa Meyer

Leave a Reply