Oliver Twist – Charles Dickens

Original titel: Oliver Twist
Författare: Charles Dickens
Antal sidor: 10T 5min
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska 
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsdatum: 2014 (först publicerad 1838)
Format: Ljudbok

Äntligen har jag läst den här klassiska berättelsen. Jag har faktiskt inte sett någon filmatisering av den här boken så när jag började läsa den visste jag inte mer än vad som stod på baksidan. Den var mycket mer deprimerande än vad jag trodde den skulle vara!

I Oliver Twist får vi följa med pojken Oliver som föds på fattighuset, hans mor dör efter förlossningen och hans far är okänd. Han har ett svårt liv och hamnar till slut på gatorna i London där han träffar på människor som både vill honom ont men också de som vill honom väl.

Jag ska ärligt säga att jag inte var beredd på hur deprimerande och spännande den här boken var. Stundtals var det riktigt jobbigt att läsa om Olivers hemska öde men det var också otroligt spännande för jag ville hela tiden veta hur det skulle gå för pojken.

Språket var tyvärr väldigt svårt att ta till sig. Dickens har alldeles för långa meningar vilket gör att jag ibland tappar andan medan jag läser. Läsupplevelsen blir helt enkelt jobbig. Det är också svårt att hålla reda på alla karaktärer, speciellt i början. Det som också förvånade mig var hur lite vi fick följa Oliver. Det handlade mest om karaktärerna runt omkring honom, vilket gjorde mig lite besviken.

Dickens har lyckats med att gestalta dåtidens anda och känsla tycker jag. Det var väldigt fascinerande hur man på den tiden såg på de fattiga. De var inte människor eller intelligenta. Det skapade obehagskänslor för är det verkligen en sådan stor skillnad idag.

Det här är en bok jag kände var viktig för mig att läsa och jag är glad att jag gjorde det. Är du intresserad av klassiker är det här en av dem som man borde läsa enligt mig.

Z Z Z Z Z

One thought on “Oliver Twist – Charles Dickens

Leave a Reply