Författarintervju: Elin Eldestrand

Elin Eldestrand debuterade med sin roman “En framtida hemmafrus bekännelser” 2016 och har skrivit otaliga fristående noveller om huvudkaraktären Charlie. Berättelsen om Charlie genomsyras av humor men också tragedi. Två känslor som Eldestrand balanserar väl.

– Jag vill skriva om allvarliga saker utan att det blir för tungt och då är humor bra. En av mina favoritförfattare är Marian Keyes, hon kan verkligen knyta samman humor och tragedi. Jag strävar efter att kunna göra samma sak, att strimman av hopp och glädje finns oavsett hur jobbigt det är. För mig har det alltid varit en trygghet att kunna skoja om saker och ting. Humor har burit mig genom tunga saker, säger Elin Eldestrand.

Idén till romanen kom redan 2007 och meningen “Första gången jag mördade någon” dök upp i huvudet. Samma mening som inleder hennes debutroman. Hon hade nyligen sett filmen Keeping mum, en brittisk svart komedi. Sedan plöjde hon igenom Desperate Housewives som också är känd för sin svarta humor.

– Jag gillar det här med att saker och ting döljer sig under en ganska fridfull yta. Första novellen jag skrev om hemmafrun publicerades i Amelia och därefter i en novellsamling som gavs ut i samarbete mellan Amelia och Vulkan. Ju mer jag skrev om hemmafrun desto mer formade jag karaktären Charlie. Numera mördar hon inte, hon ”löser problem” :O)

Inspiration till sina berättelser får hon från det mesta.

– Det kan vara allt från någonting som någon har berättat för mig en gång för länge sedan till något jag ser eller läser och så spinner jag vidare på det. Till exempel stugan där Charlie växer upp med sin mamma är den stuga där pappa bodde under sitt första år tillsammans med sin mamma (min farmor), säger Elin Eldestrand.

I vintras sa Eldestrand upp sig från sitt jobb som handläggare på Länsstyrelsen för att ägna sig åt skrivandet på heltid. När jag frågar henne hur det kom sig att hon började skriva svarar hon att hon alltid har skrivit.

– Redan innan jag kunde skriva skrev jag. En gång när jag var 6 år hade jag ritat ett gäng teckningar som en berättelse, jag dikterade för farmor och hon fick skriva ner sagan. Farfar gjorde omslaget. Boken har jag kvar än, den heter ”Familjen” och handlar om en pojke och flicka som träffas och blir kära. Jag har alltid tyckt om lyckliga slut.

Just nu håller Eldestrand på att skriva den sista delen i Charlies berättelse men säger att hon inte är redo att skiljas från henne än men att hon gärna skriver annat också.  

– Jag har en hel del noveller om Charlie i datorn som ska ut på ett eller annat sätt. Jag vill få ihop alla trådar och se till att allt blir bra. Sedan kan jag inte säga att det aldrig mer kommer skrivas en till roman om Charlie. Jag tycker om att skriva om henne eftersom man kan kliva över gränser för vad som är rätt och riktigt. Hon har dessutom funnits med mig så länge att jag känner henne riktigt bra vid det här laget, säger Elin Eldestrand.

Förra året kom hennes roman “Om sanningen ska fram” ut och det ligger en hel drös med andra bokidéer som väntar på att fullföljas. Vi kommer nog att få se mer av Elin Eldestrand i framtiden.

Min recension på En framtida hemmafrus bekännelser kan du läsa här!

Min recension på Drömmar och Dilemman kan du läsa här!

Leave a Reply