Alkemistens dotter – Carl-Michael Edenborg

Original titel: Alkemistens dotter
Författare: Carl-Michael Edenborg
Antal sidor: 379
Språk: Svenska
Originalspråk: Svenska 
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsdatum: 2014
Format: Inbunden

Jag hade inga förväntningar när jag började läsa den här boken, tyckte det lät som en intressant bok. Tyvärr måste jag säga att det här inte var en bok för mig.

I Alkemistens dotter får vi följa med Rebis Aurora Drakenstierna som föds som den sista i en släkt av alkemister i slutet på 1700 – talet. När hennes pappa plötsligt dör blir Rebis ensam med en ofattbar hemlighet: hon är utvald att slutföra ett uppdrag som rör hela mänskligheten.
Rebis sökande efter släktens hemlighet tar henne ut i Europa och redan från början står det klar att hon motarbetas av dunkla krafter.  

Det största problemet jag hade med den här boken var nog språket. Det var ojämnt. Ena stunden kändes det som om Edenborg ville få språket att kännas så som man pratade under 1700 – talet men sedan blandades det med moderna ord och meningar. Det gjorde att jag inte fick något flyt i läsningen.

Karaktärerna var rätt så originella. Rebis, huvudkaraktären, tyckte jag var lite svår att få grepp om. Jag kände ingen samhörighet med henne, inte heller känner jag sympati men tyckte trots det att hon var en intressant karaktär. De andra karaktärerna var som sagt originella men ingen som jag riktigt förstod mig på, deras handlingar eller tankesätt var så långt ifrån mina egna.

Sedan har vi själva berättelsen. Den var intressant och stundvis väldigt spännande men jag blev i ärlighetens namn inte klok på den. Allt hände väldigt snabbt och vi fick aldrig riktigt förstå vart allt kom ifrån. Edenborg slänger in läsaren i en värld utan att riktigt förklara vad det är vi bör veta. Det var nog en bidragande orsak till varför det var så svårt att sympatisera med karaktärerna, jag förstod inte vart de kom ifrån.
Slutet får mig att känna mig kluven. Ena sidan var det ett bra slut, oväntat men å andra sidan slutade det väldigt abrupt.

Det här var helt enkelt inte en bok för mig. Jag ska vara ärlig och säga att jag skummade igenom väldigt mycket på slutet, ville bara att den skulle ta slut.

Z Z Z Z Z

2 thoughts on “Alkemistens dotter – Carl-Michael Edenborg

Leave a Reply

%d bloggers like this: