Författarintervju: Johan Theorin

Johan Theorin debuterade med Skumtimmen 2007, en deckare som utspelar sig på Öland. Sedan dess har han skrivit tre andra böcker som utspelar sig på ön och som tillsammans kallas Ölandskvartetten. Skumtimmen filmatiserades 2013 och Theorin har sedan dess vunnit flertal litteraturpriser.
Till våren kom Theorin ut med en ny fantasy-serie som främst är tänkt för unga läsare, något som skiljer sig mycket från hans andra böcker.

– Ombyte förnöjer! Jag gillar själv att läsa alla möjliga sorters böcker, så jag skriver på samma sätt, säger Theorin.

Slaget om Salajak är första delen av fyra i Jarmaland-krönikan och utspelar sig i Skandinavien under medeltiden och det var ett enormt stup som gav inspiration till serien.

– Det som kom först var idén om ett enormt stup, och en värld som klängde sig fast nedanför det stupet. Lite som den gamla tron att jorden inte är rund utan att världen slutar vid en enorm kant. Idén om en vertikal värld fick jag en sommar när jag stod vid norska Preikestolen och började undra vad som fanns bortom kanten, säger han.

Serien utspelar sig under medeltiden och det krävdes en hel del research. Theorin fick försöka sätta sig in i känslan och testade även svärd och pilbåge för att få en klar bild av medeltiden.

– Jag läste en hel del om 1300-talet, som böcker av historikerna Dick Harrison, Tore Skeie och Gun Westholm. Jag bodde i Gamla stan och besökte historiska museer och marknader, provade svärd och pilbågar och gick medeltidsvandringar i borgar och städer för att få in känslan. Men till slut handlar det ändå mest om att sluta ögonen och mana fram min bild av medeltiden.

Det som lockade Theorin att börja skriva fantasy var känslan av att allt är möjligt. Han menar att det inte finns några regler, i alla fall inte till en början.

– Nu hade jag ju ett 1300-tal att förhålla mig till, men även det går att improvisera omkring. Jag har lagt till en rad naturväsen i Jarmaland som feer, vittror, sjöormar och ravner som finns kvar i form av sägner för oss idag, men inte syns till så ofta i verkligheten. Läsarna kommer att få en förklaring varför de håller sig undan för oss, säger Theorin.

Resan från idé till färdig bok har varit spännande. Att det har handlat om en helt ny miljö och en helt annan tid har varit både roligt och svårt, menar Theorin.

– Det är som varje upptäcktsfärd mot ett okänt mål, det är roligt att få se och beskriva nya saker men mödosamt att ta sig dit!

Med Ölandskvartetten satte Theorin ön på deckarkartan, han har även flera noveller som utspelar sig på ön. Att flera av hans romaner handlar om Öland är inte så konstigt då han har en öländsk släkt, kanske är det därför som Theorin aldrig riktigt kommer kunna släppa ön. 

– Målet var ju att skriva en roman om Öland för varje årstid och jag hade fyra idéer för dem. Just nu har jag inga fler bra idéer om Ölandsromaner — men idéer brukar plötsligt bara dyka upp, lite som regn eller sol, och om de gör det skriver jag igen, säger han.

Just Öland och hans släkt där har haft en stor del i att han började skriva. När han var barn fick han höra en hel del historier och kunde aldrig riktigt släppa dem.

– Jag var en dagdrömmare som liten och kommer från en öländsk släkt med många berättare. Så jag fick i mig vilda historier vid middagsbordet som jag fortsatte att fundera på efteråt, och när jag inte hade några släktingar eller kompisar i närheten försjönk jag in i drömmande om olika äventyr. Enda sättet att få historierna ur huvudet var att skriva ner dem.

Även när han inte skriva på sina böcker gillar Theorin att spendera sin tid på Öland.

– Önskar att jag kunde svara att jag åker till Himalaya varje sommar och söker efter yetin och forskar om snöleoparder, men jag åker mest till Öland och cyklar och vandrar mellan väderkvarnarna, säger han.

Och framtiden?

– Ljus! Hoppas jag, om folk bara vill höra och läsa berättelser i framtiden också. Men det är nog ett djupt behov hos oss.

2 thoughts on “Författarintervju: Johan Theorin

    1. Tack! 🙂 Visst blir man! Jättekul att han börjat skriva ungdoms-fantasy, tror det kommer bli jättebra. Kanske en bok för semestern 😀

Leave a Reply

%d bloggers like this: